quinta-feira, 6 de dezembro de 2007

Verhofstadt mikt op brede coalitie


Als oranje-blauw nog een kans maakt, zal het in de Vlaamse helft van een bredere Belgische regering zijn. Alles wijst erop dat premier en koninklijk 'informateur zonder titel' Guy Verhofstadt (Open Vld) de weg bereidt voor een regering met een tweederdemeerderheid. CD&V volgt node.

De premier rondde gisteren zijn consultaties af en werkt nu in stilte aan een 'conceptnota'. Volgens diverse gesprekspartners wil Verhofstadt 'de teller' van de nu al 179 dagen aanslepende crisis 'op nul' zetten. Verwacht wordt dat hij in de Kamer het vertrouwen wil vragen voor zijn regering van lopende zaken. Eén onthouding van de groenen volstaat om het quorum te halen. Vervolgens kan Verhofstadt enkele knopen doorhakken in dringende dossiers. Meerdere partijen lieten hem de afgelopen dagen al verstaan dat ze geen stokken in de wielen zullen steken.

Het ultieme doel lijkt ook voor de premier om nu snel de nodige steun te vergaren voor de contouren van een staatshervorming. Daaruit moet dan een nieuwe, brede regeringscoalitie volgen. Daarmee lijkt het spoor van de uitgebreide conventie die, in afwachting van een regering met een gewone meerderheid, een staatshervorming moest uitdokteren stilaan van de baan. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) adviseerde de premier trouwens ook in die richting. Verhofstadt grijpt naar verluidt terug naar het scenario van een beperkte groep van wijzen, een 'groupe de choc'.

Stilaan groeit in de Wetstraat de overtuiging dat enkel een regering met tweederdemeerderheid België uit de crisis kan halen. Dat wordt niet noodzakelijk een klassieke tripartite met de drie grote partijen aan beide kanten van de taalgrens. Aan Vlaamse kant houdt sp.a-voorzitter Caroline Gennez die boot voorlopig nog af. Ook Open Vld en CD&V blijven beducht om wat in de loop van 179 dagen al onderhandeld was open te breken. "Oranje-blauw blijft onze voorkeur hebben", zegt een liberale bron. "Als je dat nu uitbreidt, moeten veel van de al afgesloten deelakkoorden worden heronderhandeld."

Met een regering die aan Vlaamse kant oranje-blauw behoudt en aan Waalse kant wordt uitgebreid met PS en/of Ecolo, kunnen Open Vld en CD&V volhouden dat de wil van de Vlaamse kiezer toch gerespecteerd wordt. Struikelblok voor een Waalse tripartite blijft dan weer MR. "Oranje-blauw uitbreiden met de PS? Daar blijven we sceptisch over", zegt een MR-bron. "We hebben altijd gestreefd naar een regering zonder de PS."

Toch groeit ook bij CD&V het inzicht dat de federale oranje-blauwe regering die Yves Leterme op de been trachtte te krijgen, stilaan moet worden opgegeven. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei gisteren: "Een regering met een grote meerderheid kan een staatshervorming makkelijker realiseren, zonder dat er een toevlucht moet worden genomen tot een vehikel als de conventie." Een andere CD&V'er: "Gegeven de omvang van de uitdaging - het Belgisch concept hertekenen -, is het bijna logisch dat je de drie grote partijen samenbrengt. Bij meer en meer mensen in onze partij groeit dat inzicht."

Sem comentários: