sexta-feira, 7 de dezembro de 2007

Verzet groeit tegen plannen Verhofstadt

Terwijl Guy Verhofstadt (Open Vld) zich na zijn eerste consultatieronde "aan het nadenken zette", zoals zijn woordvoerder het omschrijft, werden er in de Wetstraat vooral vraagtekens geplaatst bij zijn scenario om eerst een noodregering op de been te brengen, daarna de discussie over de staatshervorming aan te zwengelen en uiteindelijk een regering met ruime meerderheid op de been te brengen. Zijn eigen partij, Open Vld, liet nog eens nadrukkelijk verstaan dat een klassieke tripartite, met in beide landsdelen christendemocraten, socialisten en liberalen in de regering, uitgesloten blijft.

Bij sp.a wil men dan weer niet weten van een noodregering 'Verhofstadt III'. "Wij spelen niet mee in tussentijds theater", zegt minister Renaat Landuyt openlijk aan De Morgen. Die partij lijkt ondertussen wel stilaan de bocht te maken naar een eventuele tripartite. "Het liefst gaan we in de oppositie", zo vat Freddy Willockx de mening van vele socialisten samen. "Maar we zijn een verantwoordelijke partij en willen dus mee. Al zal het een regering met sterke socialistische accenten moeten zijn."

Ook bij CD&V rijpen de geesten voor een tripartite, al ziet ook die partij weinig heil in een paarse overgangsregering. Maar belangrijker: de partij lijkt niet langer mordicus vast te houden aan het premierschap van Yves Leterme. "Dat is geen punt", zei senator Hugo Vandenberghe. En collega Tony Van Parys: "Hij blijft een vooraanstaande rol spelen, maar laten we eerst bekijken hoe de zaken evolueren."

Vandaag zit de premier-informateur eerst de ministerraad voor, waarna hij naar Lissabon vertrekt voor een top tussen de EU en de Afrikaanse landen. Wanneer hij de eerste resultaten van zijn informatieopdracht naar buiten brengt, is nog niet duidelijk. (dm)

Sem comentários: